Англійські чаювання та як красиво сервірувати стіл на чай. Посуд з історією від Лора Ешлі та елітні сорти чаю у нас в наявності

Англійська чайна традиція з’явилась відносно нещодавно. Англійці віддають особливе місце чайній церемонії, підтримуючі головні її правила до сьогоднішнього дня. Звісно, шалений темп життя, високі вимоги суспільства до стилю та трендів не дозволяють насолоджуватися магією чаювання п’ять-шість разів на день. Але, все ж таки, справжні британці вважають за необхідне берегти хоча б невеличку частину традицій, та обов’язково знаходять час для Five-o’clock tea. Про все трішки детальніше далі.

Різновиди чайного ритуалу в Англії

Насправді, існує не тільки знамените п’ятигодинне чаювання. Англійці полюбляють чай, та ще з 17 століття вирішили, що життя має бути саме зі смаком цього напою. Хіба що тільки розбавити його трішки терпкуватий присмак солоними та солодкими смаколиками. Отже, до недавнього часу в Англії існувало декілька чайних церемоній, кожна з яких мала своє призначення та характер: 

  • Afternoon tea, що донедавна називався Low tea – між 16 та 17 годинами вечора, якраз між обіднею перервою та вечерею. Традиція відходить корінням в давні часи, коли вечеряти було прийнято близько 20 години. Багатії та королівська сім’я не в змозі були витримати настільки довгий проміжок часу, і щоб не померти з голоду влаштовували чаювання в затишних вітальнях, з низькими кріслами та чайними столиками. Звідси і назва – Low tea. До чаю подавалися легкі закуски. Але з часом традиції трошки змінилися, и сьогодні Afternoon tea більше не нагадує легкий перекус за настільки ж легкими бесідами, адже на столі з’являється великий асортимент різноманітних фуршетних блюд
  • High tea – церемонія, яка схожа на повноцінну вечерю і була традиційною серед представників робочого класу. Це вже не низькі крісла та м’які подушки, а високі обідні стільці за звичайним столом, куди запрошувалась вся сім’я для вечері. Тут не подавали вишукану випічку, а ставили на стіл м’ясні блюда, страви з бобових та картоплі
  • Royal tea – королівське чаювання. Дуже незвичайний ритуал, який частіше всього організували в якості святкового прийому. Окрім чаю подавали шампанське, що перетворювало звичайне чаювання на справжнє невеличке свято.

Треба відмітити, що в сучасній Англії High tea – це вже не картопля з відбивною. Гарна та вишукана назва церемонії привернула увагу закладів, які вирішили запрошувати гостей саме на High tea, але в новому розумінні. High tea сьогодні – це пропозиція відвідати тонку, аристократичну зустріч в кращих традиціях Англії .  

Сервіруємо стіл для чаювання разом з Laura Ashley

Недостатньо знати назви традицій та чайних ритуалів. Щоб мати змогу проникнути ся атмосферою королівської, стриманої та пихатої Англії, необхідно ознайомитися трошки ближче з сервіруванням столу для чаювання. Англійський дух можна відчути лише через тонкий фарфор чашок, вишукані вигини чайника та неймовірно запашні булочки, тістечка та канапе.

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000005387/

Стіл зазвичай накривають у вітальні, щоб всі гості мали змогу почувати себе вільно, не порушуючи чийсь власний простір, та не віддаючи свій. На стіл виставляють чайні сервізи: чашки, чайник та спеціальну підставку під нього, молочник, цукорницю та щипці для шматочків цукру. Тарілочки зі смачними частуваннями. До речі, їсти смаколики прийнято руками, не використовуючи столові прибори. На коліна обов’язково кладеться серветка, яка повинна бути або в одному тоні зі скатертиною, або повторювати її  фактуру. Піднімаючись з крісла, серветка залишається на сидінні, ні в якому разі не перекладається на стіл. До чашки з чаєм ніхто не схиляється, мізинець не виставляє в сторону – це ознаки поганого тону.

Сервірування столу – це мистецтво. У ролі фарб та пензликів найкраще підходить посуд від англійського бренду  Laura Ashley. Сучасний стіл, що готується до прийому гостей, мають прикрашати лише найкращі набори, наприклад набір чашок із порцеляни для чотирьох персон WILD CLEMATIS.

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000005921/

Чудовою ідеєю стане вибір окремих елементів столу для чаювання, але з однієї колекції. В каталозі представлені чайник з барвистим малюнком та підставка для нього, порцеляновий молочник и навіть дуже вишукана, аристократична підставка для яєць з колекції HERITAGE.

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000012732/

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000012721/

Доповнити стіл можна неймовірними тарілками з наборів Belvedere, що вирізняються неймовірно гарним малюнком. Художня нота – це рішення, яке стовідсотково змушує почуватися особливою господиню дома. Додаємо кілька штрихів у вигляді квітів на столі, або декоративної прикраси, наповнюємо дім пряним запахом випічки, з корицею, або ваніллю, цукровою пудрою та цукатами, і англійське чаювання можна офіційно вважати відкритим.

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000012711/

Обираємо чай від бренду K&A

Не можна обійти увагою головний елемент чаювання – чай. Вибір чаю сьогодні насправді заслуговує визначення приголомшливий. На різні смаки та вподобання. Зелений, зелений с м’ятою, японський зелений чай сенча с додаванням смаженого рису, а також:

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000005937
  • індійський чай Масала з набором спецій у складі, серед яких імбир, аніс, гвоздика, рожевий і зелений перець
https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000005938/
  • класичний чорний чай Ассам Меленг з золотими тіпсами (нерозкриті чайні бруньки)

https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000004352/
https://laura-ashley.com.ua/product/zv00000004354/

Всі пропозиції є в наявності, і замовити можна будь-який чай в декілька кліків вже прямо зараз. Важливо знати, що кожен чайний напій має свої вимоги до способу заварювання та вживання. Деякі сорти не люблять окропу, полюбляючи більш низьку температуру, а деякі необхідно заливати водою одразу після кипіння и давати настоятися на протязі 5-7 хвилин.

І ще дещо: чорний чай з молоком – традиційний англійський рецепт. Спочатку в чашку наливають молоко, а вже потім чай. Молоко не сумісне з лимоном, бергамотом та іншими добавками. Наче й доволі очевидні речі, але ж краще трішки уточнити.

Сервіровка зроблена, чай заварений, тістечка на столі, трішки сандвічів, канапе і можна зустрічати гостей. Час о п’ятій? Але ж це зовсім не обов’язково. Головне, щоб у кімнаті панував затишок, тепло і промінчики добра, що наче сонечко змушують нас посміхатися, розкривати серце назустріч один одному.